HA....
nasi beryani udang..selalu nye buat beryanu ayam..kali ni nak tukaw selera plak with udang
ternyata tiada tandingan....sedapp ( sendiri up)
mule nak masak udang masak lemak ngan sayur buncis..
ttbe tukar menu...brasmathi ader..so...jadikler
Wat cucur udang
Telur rebus nak goreng lepas rebus pun tak per..
sosej
timun
sengkuang
kentang..
tadaa.....
mule nak masak udang masak lemak ngan sayur buncis..
ttbe tukar menu...brasmathi ader..so...jadikler
- 1/2 kg brasmathi
- 1/2 susu cair
- rempah beryani (Maggie, mmg sedap)
- Cili serbuk
- bahan utk menumis(bawang merah, bawang besar dimayang, bunga lawang, daun pandan)
- Minyak sapi (gantikan dengan minyak masak) majerin pun ok
- Garam dan perasa secukupnye.
- Udang - sesuke hati
Tumis bahan tumisan dengan minyak sapi, masukkan rempah beryani MAGGie yg dah dicampur dengan sedikit cili serbuk(utk bg merah n pedas sikit). Rempah dibancuh sikit dengan air. tumis sampai naik minyak. Masukkan udang. kemudian masukkan susu cair, dan brasmathi. masukkan air secukupnye. Selalunye air lebih sikit pun tak per bile gune brasmathi ni..garam and aji(yg mane suker) kalau tak pandai nak gune dapur utk masak nasi.. bleh je angkat terus masukkan dlm rice cooker.biar masak seperti biasa..
ROJAK ALA-KADAR Ni, name nye rojak ala kadar..utk dimakan bersama kuah sate/Kuah Rojak mamak..
sonang yooo.....Wat cucur udang
Telur rebus nak goreng lepas rebus pun tak per..
sosej
timun
sengkuang
kentang..
tadaa.....
No comments:
Post a Comment