Pages

Monday, October 11, 2010

Pulut kuning::wif kari daging

rendam pulut (2cawan) + kunyit serbuk(2tsp) (2-3jam)
toskan
kukus pulut sehingga separuh masak, masukkan daun pandan dlm 2 helai kasi wangi sama dia
masukkan santan pekat 1cawan + garam (bancuh wif santan)
kukus sampai masak.

::kari daging::
1/2 kg daging batang pinang potong dadu
2-3 bj kentang
1 paket kecil rempah kari daging / 3tbsp rempah
2tbsp kerisik (kari akan lebih pekat dgn nie)
1 kotak santan (small)
bahan2 tumis (bawang kecil, putih dan halia)
Tumis, bahan tumis tu, masukkan rempah daging, pastikan rempah betul2 garing kalau nak kari tu sodap.
masukkan daging n santan+ air . biar daging empuk. kalau part btg pinang jap je dah empuk. masukkan kentang, and kerisik. masak sampai minyak die naik. masuk perisa.. garam, aji(kalau nak) and kiub ayam pun boleh.

No comments:

Post a Comment